PEUGEOT - BIJTELLING BEREKENEN

BIJTELLING BEREKENEN

Het zakelijk rijden is in Nederland erg populair. Wie echter privé meer dan 500 kilometer per jaar rijdt, moet ‘fiscale bijtelling’ betalen. De Belastingdienst telt dan voor de inkomstenbelasting een bedrag bij het inkomen op. De bijtelling is afhankelijk van jouw inkomen, de prijs van de auto en de CO2-uitstoot. Hoe weet je wat je moet betalen?

 

Voor wie geldt de bijtelling?
Wie particulier een auto koopt of leaset, betaalt geen bijtelling. De bijtelling geldt alleen voor werknemers en ondernemers die een zakelijk aangeschafte auto privé gebruiken. Er is echter een verschil. Bij werknemers wordt de bijtelling maandelijks ingehouden op het salaris. Bij ondernemers wordt de bijtelling bij de winst opgeteld.

 

Waarom moet je bijtelling betalen?
Van fiscale bijtelling is alleen sprake bij privégebruik van een zakelijk aangeschafte auto. Wanneer je hiermee meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, beschouwt de Belastingdienst de auto als loon in natura en daarover wordt belasting geheven.

 

 

Hoe wordt de bijtelling berekend?

De Belastingdienst berekent de bijtelling op basis van de inkomensschaal van de vaste bestuurder, cataloguswaarde van de auto en de CO2-uitstoot. Er zijn twee bijtellingstarieven van kracht: 16 en 22 procent. Volledig elektrische auto’s (zonder CO2-uitstoot) met een aanschafprijs onder de 35.000 euro vallen in het gunstige bijtellingstarief van 16 procent. Rijd je een elektrische auto met een prijs van meer dan 35.000 euro, dan heb je te maken met een gecombineerd bijtellingspercentage. 

 

Voor voertuigen met een plug-in hybride aandrijflijn, diesel- of benzinemotor geldt te allen tijde een bijtellingspercentage van 22 procent. De bijtelling wordt door de werkgever maandelijks verrekend met de loonbelasting.

 

Bijtelling vanaf 2022
De bijtelling is verhoogd vanaf 2022. De bijtelling voor het privégebruik van een elektrische auto van de zaak is verhoogd van 12 procent over de eerste €40.000 naar 16 procent over de eerste €35.000. De zakelijke bijtelling wordt daarna stapsgewijs verhoogd. In 2025 is het percentage 17 procent en in 2026 is dit 22 procent.

 

Bijtelling vijf jaar vast
Het bijtellingspercentage voor elektrisch aangedreven auto’s staat voor vijf jaar vast, vanaf de dag waarop de auto voor het eerst te naam is gesteld. Rijdt je privé minder dan 500 kilometer per jaar met de auto? Dan wordt de auto niet als loon in natura beschouwd. Op dat moment moet je wel een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ bij de Belastingdienst aanvragen en een sluitende kilometerregistratie bijhouden